100% БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки

Телефон за поръчка

0897 748 954 (Без допълнителни импулси)

​Л-теанин-аминокиселината, носеща духа на зеленият чай

04/12/2017
от

Какво предсталява л-теанинът?

Това е аминокиселина, която не е типична за популярният начин на хранене, най-малко защото естствените й източници са зеленият ич ерният чай, а не типичните храни от модерните диети. Теанинът е непротеинова аминокиселина, защото не може да се използва от тялото за синтеза на ензими.


Как работят Капсулите Л-теанин?

Теанинът се разгражда в тънките черва след перорален прием. За хидролизирането на теанина се използва ензимът глутаминаза, чиято активност е най-силна в бебреците. След разграждането си, теанинът използва пептидите на глутамина за разпределение към останалите пептиди. Знае се, че теанинът може да пресича кръвно-мозъчната бариера и изпълнява физиологичните си функции в мозъка директно след перорален прием. За да стигне до мозъка, теанинът използва левциновата транспортна система. Установено е, че л-теанин достига до мозъка час след прием и неговата активност е в пика си в продължение на 5 часа. След фазата на силна активност, теанинът се изчиства от мозъка в рамките на 24 часа.

Основната функция на л-теанинът се свързва с влиянието му върху мозъчната дейност и нервната система. Самият теанин се счита за антагонист на възбуждащият рецептор, като от своя страна стимулира нивата на други невротрансмитери. Теанинът се използва за подобряване на настроението и редуцирането на стреса, но не притежава силни успокоителни свойства. Свързва се подобряване на менталната нагласа и фокуса.Теанинът може да въздейства върху вкусовете рецептори, като потиска горчивите вкусове.

Приемът на л-танин води до увеличаване на алфа вълните, които от своя страа се свързват със състоянието на спокойствие, селективно внимание и ментална будност. Установено е също, че танинът увеличава тета вълните, които също се свързват с повишеното спокойствие, увеличеният фокус и засилването на паметта. Въпреки, че основната му функция не се свързва със подобряване на съня, той може да бъде ефективен и при някои конкретни състояния. Теанинът успешно противодействата на тревогата и безпокойството, засилва селективното внимание. Още една от ползите на л-теанинът е, че успее да подобрява сърдечното здраве. Няколко изследвания достигат до положителния ефект на теанина върху настроението, менталната нагласа и концентрацията.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив