100% БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки

 

Артемизинин – билката, която убива рака, гъбичките и бектериите

11/12/2018
от Екип Булгарикус

Артемизининът (Artemisinin annua) или сладък пелин, е билка, която расте в районите от Пакистан до Китай. Концентрацията на активното вещество е най-висока в листата и цветовете на растението. Познати са 14 вида Artemisia.

Артемизининът се бори ефективно срещу гъбичките

Гъбичните инфекции са често срещани при хората в развитите страни. Около 70% страдат от свръхразвитие на гъбички в даден момент от живота си. Това състояние се получава, когато полезните бактерии в червата са увредени или не успяват да се справят с гъбичната популация. При здравите индивиди полезните бактерии изяждат около 1-1,5 килограма гъбички. Но при тяхната липса, гъбичната популация нараства.

Сладкият пелин действа срещу гъбичките по два начина. Той атакува митохондриалните мембрани, образувайки свободни радикали. Взаимодейства и с АТР-зависимите калциеви транспортери в митохондриите. Артемизининът е много ефективен в унищожаването на гъбичките и обикновено се използва за лечение на инфекции с Candida albicans при хора.

Артемизининът се прилага и при синдром на раздразненото черво, болестта на Крон и тънкочревното бактериално свръхразвитие – основната причина за развитие на фибромиалгия, например.

Артемизининът унищожава E.coli и други патогенни бактерии

Едно от важните качества на Аrtemisinin annua е съдържанието на сесквитерпени, играещи важна роля за човешкото здраве. Те потискат възпалението и формирането на туморите. Някои от тях действат антимикробно, разрушавайки клетъчната стена на гъбичките и инвазивните бактерии.

Установено е, че E.coli присъства в туморни тъкани от млечна жлеза и дебело черво. За това антимикробното действие на артемизинина го прави силно превантивно раково средство. Изследванията показват, че артемизининът унищожава бактерии от E.Coli до Salmonella.

Артемизинин при Човешки папиломен вирус (НРV)

Артемизининът е ефективен при НРV-индуцирани тумори. Съществуват две пр оучвания, които показват, че той може да изхвърли НРV от организма – това може да намери огромно приложение при рак на маточната шийка и гърлото.

Артемизининът убива раковите клетки

От изследванията става ясно, че артемизининът унищожава раковите клетки самостоятелно и особено ефективно, когато е свързан с желязо. Раковите клетки обичат желязо и с охота поглъщат комбинацията артемизинин-желязо. Когато е свързан с желязо, артемизининът е 34 000 пъти по-ефективен в унищожаването на туморните клетки! Съгласно изследванията, публикувани в издания като Life Sciences, Cancer Letters и Anticancer Drugs, сладкият пелин сам по себе си убива раковите клетки в съотношение 12 000/1 спрямо нормалните клетки.

Тъй като много видове рак се предшестват от чревни пробеми, продължителни антибиотични курсове или лекарства за рецидивиращи заболявания, артемизининът винаги трябва да се има предвид.

Как безопасно да приемате Артемизинин

В Традиционната китайска медицина, добавките с артемизинин не се използват при функционални нарушения на далака и стомаха, като нарушено храносмилане и др. Не се прилага в случаи след раждане с анемия или диария, поради „изстудяващия” ефект на билката. Не се приема заедно с китайските билки ревен (Da Huang, лат. Radix et Rhizome Rhei), ангелика (Dang Gui, лат. Radix Angelicae Sinensis), и лепкава ремания (Sheng Di Huang, лат. Radix Rehmanniae).

Как да приемате артемизинин?

Добавката се приема с храна. Препоръчва се съвместният прием с Коензим Q10 (Coenzyme Q10), 100 мг/веднъж дневно с храната. Рибеното масло, маслото от черен дроб на треска, изварата и др. подобряват усвояването на тази добавка. Важно е да спазвате здравословна диета и да правите физически упражнения, тъй като ниските нива на калций са характерни за болните с хронични и онкологични заболявания.

Артемизининът е желателно да се приема с витамин С след закуска и обяд за подобрено усвояването на желязо (оставяйте 2-3 часов интервал между приема на витамин С и артемизинин). Артемизининът е насочен към абнормалните количества желязо при малария, паразитози и ракови клетки. Препоръчва се и пиенето на зелен чай.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив