100% БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки

Телефон за поръчка

0897 748 954 (Без допълнителни импулси)

​Лечебните свойства на чудодейната Ехинацея

03/17/2017
от

Ехинацеята е мнгогодишно ратение от семейство сложноцветни. В рода й влизат девет растения. Билката е родом от Северна Америка и е донесена в Европа, след колонизацдията.


Било е едно от най-шороко разпространените растения за лечение в индиянската медицина. Днес ехинацеята се радва на широка популярност, както сред населението на САЩ, така и сред това на Европа.

В състава на тъканите си растението съдържа някои интересни за науката, но все още слабо изучени вещества, присъщи само за род Ехинацея. Сред тях са: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин.

Традиционният прием на ехинацея е свързан с превенция и облекчаване на инфекции и възпаления на горните дихателни пътища и по-специално се употребява за лечението на настонка и грип. Твърди се, че билката подобрява състоянието на имунната система, което е добре за спортуващите, тъй като точно грипа и настинките са най-честата причина за спад в спортната форма след периоди на диеди и себеотдаване.

Доказани ползи от приема на Капсулите Ехинацея

Имуностимулатор: Като цяло екстрактите от растенията в рода Ехинацея (това ще рече едни видове по-силно, а други по-слабо) имат активизиращ имунната система ефект. Те въздействат върху активността на продукцията на имунни Т-клетки, усилват склонността на лимфоцитите да фагоцитират (“изяждат”) бактерии;

Противовирусен и антибиотичен ефект: Изследванията са много и конфликтни. Едни потвърждават ефекта, други го смятат за незначителен, а трети отричат такъв. Причината да поставя твърдението в доказани е, че има налични доказателства за ползите на растението. Смята се, че проблемът с повтаряне на ефекта идва от технологията на преработка на екстрактите, съдържанието им, както и това от кой вид Ехинацея са добити. За пример: съдържанието на ехинацен във вида E. angustifolia е 10 пъти по-голямо от същото в E. pallida. Моят извод е: “Да, Ехинацея действа, но не знам коя от всичките.” Вярва се, причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна изглежда се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив