100% БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки

Телефон за поръчка

0897 748 954 (Без допълнителни импулси)

Котешки нокът-лечебни свойства и действие

03/13/2017
от

Котешки нокът е пълзящо растение, което се увива около стволовете на дърветата и може да достигне височина до петнайсет-двайсет метра. Листата му са тъмнозелени, сложни и се разполагат срещуположно.


Сложните листа се състоят от малки, широки листенца, които съзряват в овални или ланцетовидни листа. Стъблата са подобни на тези на лозата и са покрити с пори. Мустачетата са раздвоени, като връхчетата са подобни на нокти, от където идва и името на растението котешки нокът. Цветовете на растението са жълти с форма на тромпет.

Котешкият нокът е лиана, която произхожда от района около басейна на река Амазонка. Билката се изпозлва от над 2000 години още от индианските племена в Южна Америка за лечение на болки в костите, трудно зарастващи рани, ревматични и стомашни заболявания и много други.

Най-голям интерес за медицината представляват имуностимулаторните алкалоиди от групата на оксидола и сапониновите гликозиди, за които са били докладвани противовъзпалителни и имуностимулаторни ефекти. Растението съдържа и антиоксиданти с различен химичен строеж-танини, катехини и процианидини, както и стероли, които демонстрират противовъзпалителна активност.

Доказано е, че билката понижва интензитета на възпалителната реакция. Котешкият нокът е уместен при ревматични ставни заболявания и възпалителни състояния на стомашно-чревният тракт. Противовъзпалителните съставки на Капсулите Котешки нокът имат значителен антиоксидантен ефект. Освен противовъзпалителни и имуностимулаторни алкалоиди, съдържа и алкалоидите хирзутин и митрафилин, които са показали съдоразширяващи и антихипертензивни ефекти. Алкалоидът ринкофилин предотратява формирането на тромби и понижава плазмените нива на холестерол.

Приемането на билката, заедно със стандарнтоно лечение при ракови заболявания-химио или лъчетерапия, според учени води до намаляването на чистотата на страничните ефекти от терапията-гадене, загуба на тегло и вторични кожни инфекции. Учените допускат, че повишаването на поносимостта към химиотерапията с различните съставки на котешкият нокът се дължи на подобрена поправка при възникване на увреждания в структурата на ДНК или предотвратяване на намаляването на белите кръвни клетки.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив