100% БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки

 

​Нийм-лечебни свойства

02/03/2017
от

Заради лечебните си качества растението нийм се прилага в индийската кутура от две хиледолетия. Растението се счита за едно от основните лечебни средства в Аюрведа.


Нийм е бързо растящо дърво, което достига височина до 15-20 метра. То е вечнозелено растение, но при тежки засушавания, може да загуби почти всичките си листа. Клоните нна дървото са широки, разперени, образувайки корона, която може да достигне 15-20 метров диаметър. Листата са перести с дължина от 20 до 40 сантиметра. За медицински цели се изпозлват предимно кората, листата и семената на растението. По-рядко в употреба могат да влязат и корените, цветовете или плодовете на дървото.

Капсулите Нийм притежават антигъбични, антихелиминтни, антидиабентитни, антибактериални и антивирусни свойства. Също така растението има и контрацептивно и седатично действие. Предписва се осовно за лечение на различни кожно заболявания. Нийм може да се използва още за заздравяването на косата, подобряването на функциите на черният дроп, пречистване на кръвта и балансиране на нивата на кръвната захар.

Може да се използва и при оплаквания от псориазис, екзема и други. Антисептичните свойства на растението могат да бъдат полезни при гнойни рани и изгаряния.

Благорприятните ефекти на нийма върху кожата се дължат основно на изключително високото съдържание на антиоксиданти, котио се борят със свободните радикали, които причиняват стареенето на кожата. Редовната употреба на нийм спомага за изглаждането на фините линий по кожата и бръчките.

Хранителната добавка е подходяща и за предразположена към акне кожа. Редовният прием на капсулите спомага за пречистването на кожата и премахването на бактериите, които се свързват с появата на състоянието.

Ниймът спомага също така и за някои видове гъбични инфекции, които инфектират човешкото тяло. Такива заболявания са:атлетно стъпало, гъбични инфекции на червата, бронхите, белите дробове, влагалището и други.

В Индия, растението се прилага и за лечение на някои вирусни инфекции. Много лекари там вярват, че то умее да спомага при заболявания като:морбили, варицела и брадавици.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив