100% БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки

Телефон за поръчка

0897 748 954 (Без допълнителни импулси)

​Валериана за пълноценна отмора

02/28/2017
от

Валериана е многогодишно растение с вертикално коренище със силна миризма. Наричана е още Дилянка. Цветовете на растението са събрани в многоцветни, щитовидни съцветия, по върховете на стъблото и разклоненията.


Валерианата се изпозлва като лечебно средство от древни времена, като най-ранните дани за употребата й са от Древна Гърция и Древен Рим. Първи лечебните й свойства опиства Хипократ, с след това Гален започва да я изписва като билка срещу безсъние. Много индиански племена са изпозлвали билката за лечение на нервни състояния и безсъние. Ипозлвана е и по време на Първата и Втората световна война за лечение на психическо разтройство причинено от тежките бойни условия и нервен стрес.

Билката съдържа естери на алкохоли, киселини и етерично масло, алкалоиди и иридоиди. За лечебните цели се изпозлва най-вече коренището на растението. Миризмата й е силна а вкусът й леко горчив.

Капсулите Валериана се употребяват за разнообразни болести като седативно средство, в комплексна терапия наневрози. Седативният ефект на билката се дължи на понижаването на възбудимостта на централната нервна система.Тя подсилва действието на анксилитиците, хиптониците, морфиномиметиците и алкохола. Седативният ефект на валериана има рефлекторен механизъм, който е свързан с нейната специфична миризма, която според много хора е неприятна.

Векове наред билката е била изпозлвана и за различни разтройства включително и епилепсия. Някои индианци използвали билката за лечение на стомашни проблеи и за лечение на рани върху кожата. Днес тя се изпозлва, заради нейното спазмолитично, газогонно, диуретино и седативно действие. Освен това растението умее да пониважа крувното налягане и да релаксира мускулатурата. Може да се употребява и за лечение на напрежението във врата и раменете. Повлиява добре при болести като астма, колики и синдром на деазнимото черво. Може да се пие по време на бременност и кърмене, но преди това трябва да се консултирате с лекар. Не пойте билката заедно с приспивателни и алкохол, тъй като тя умее да подсилва действието им.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив