100% БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки

Телефон за поръчка

0897 748 954 (Без допълнителни импулси)

Босвелия: Мощно средство за справяне с възпаленията

05/30/2019
от Екип Булгарикус

Смолата от Босвелия се добива от екзотичните дървета Босвелия. Тези дървета биват различни видове: Boswellia sacra в Оман и Йемен, Boswellia carteri в Източна Африка и Китай, Boswellia frereana в Сомалия и Boswellia serrata в Индия. Самата смола се събира, като върху кората на дърветата се правят разрези, през които тя се отделя и се втвърдява.

Смолата от Босвелия се е използвала с различни цели през вековете, но основно за направата на лекове. Още от Античността, в Африка, Китай, Индия и Близкия Изток, това вещество е било консумирано за лечение на различни възпалителни заболявания. Не случайно, смолата от Босвелия е една от най-ценните съставки в Аюрведическата медицина – тя се прилага активно при артрит, хронична болка и за подобряване на кръвообръщението.

Босвелия не е загубила своята популярност и в съвременната медицина. Екстрактът от смолата е бил подлаган на различни клинични изследвания, които доказват неговите антибактериални, противогъбични, антиканцерогенни и противовъзпалителни свойства. Той е често срещана съставка в хранителни добавки и билкови препарати.

Кои са ползите от приема на Босвелия?

- Предпазва храносмилателния тракт

Екстрактът от смола на Босвелия има силни антиоксидантни свойства, като същевременно предпазва стомашната флора. Освен това, има данни за способността му да успокоява симптомите наа колит и киселини.

- Облекчава астмата

Традиционно, Босвелия се използва поради способността си да подобрява дихателната система. Не случайно, тя често се прилага при инхалации, ароматни бани и масажи за успокояване на астма, кашлица и бронхит.

- Подобрява функционирането на мозъка

Босвелия е известна със способността си да подобрява паметта и концентрацията. Изследванията проведени върху плъхове, показват, че екстрактът от смолата е стимулирал капацитета им за запомняне и е увеличил броя на невроните в хипокампа.

- Намалява стреса и депресията

Екстрактът от Босвелия е демонстрирал антидепресивни и успокояващи свойства, при проведените клинични изследвания. Освен това, има данни за положителния му ефект при главоболие и напрежение в главата.

- Стопира възпаленията

Едно от най-популярните полезни свойства на Босвелия, е способността й да спира възпаленията и да въздейства върху увредените тъкани. По този начин тя може да успокои наличен дискомфорт или болка.

- Облекчава симптомите на артрит

Киселините в екстракта от Босвелия намаляват възпалителните процеси при артрит и облекчават болката и неразположенията. Клиничните изследвания са демонстрирали подобрение при пациенти с остеоартрит и ревматоиден артрит.

- Предпазва черния дроб

Екстрактът от Босвелия има защитни свойства върху тъканите на черния дроб. Лабораторните изследвания върху мишки заразени с хепатит, показват че оралният прием на смола има положителен ефект върху хода на заболяването.

- Има положителен ефект върху кожата

Приемът на Босвелия намалява зачервяванията и раздразненията върху кожата. Тя помага за поддържане на равномерен и здрав тен.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив