100% БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за всички поръчки

 

Екзотичната куркума – Какво представлява и за какво е полезна?

06/10/2019
от Екип Булгарикус

Куркумата е популярна подправка в индийската кухня, която е считана за изключително полезна. Нейните свойства са проучвани многократно и продължават да са обект на различни изследвания. Активната съставка в растението се нарича Куркумин и именно тя е отговорна за положителния му ефект върху човешкия организъм. Куркумата се използва от хиляди години в Аюрведическата медицина и в други традиционни медицини по света. Ето какво трябва да знаете за нея:

Какво е Куркума?

Куркумата, или Curcuma longa, вирее в Индия и в други Югоизточни азиатски държави. Част е от семейство Джинджифилови. Изсушеният корен на растението се смила и има отличителен оранжев цвят.

Какво прави куркумата толкова полезна? В корена на растението се съдържат няколко химични вещества, познати като куркуминоиди. Активното вещество в куркумата е куркуминът. Тези субстанции осигуряват полезните свойства на растението.

6 ползи от приема на Куркума

Лечителите в традиционната китайска медицина и Аюрведа изписват куркума от векове насам. Ето някои от полезните свойства на растението:

1. Предпазва от образуване на тромби

Лабораторните изследвания показват, че куркумата има положителен ефект върху кръвоносната система и намалява риска от формиране на тромби. Смята се, че тя е подходяща за хора с риск от тромбози и на противоартритна терапия.

2. Намалява симптомите на депресия

Десетки проучвания демонстрират положителния ефект на куркумата при депресивни състояния. Резултатите са свързани със способността на куркумина да влияе върху невротрансмитерите в мозъка.

3. Намалява възпаленията

Най-мощното действие на куркумата е свързано със способността й да контролира възпаленията. Според някои изследвания, куркуминът е едно от най-ефективните противовъзпалителни вещества на света.

4. Подобрява кожата

Полезните свойства на Куркумата включват положителен ефект върху кожата. Тя има способността да подобрява тена и да прави кожата сияйна и мека. Тимулира излекуването на раните, успокоява акнето и контролира псориазиса.

5. Полезна е при артрит

Куркумата има редица ползи при пациенти болни от артрит, поради своите противовъзпалителни и обезболяващи свойства. Около 100омг дневно са достатъчни за облекчаване симптомите на артрит.

6. Помага да се справите с наднорменото тегло

Според различни клинични изследвания, куркумата има способността да ви помогне да се справите с прекомерното тегло, намалявайки натрупването на мазнини. Тя стимулира метаболизма и води до намаляване на килограмите.

Как да си набавим Куркумин?

Използването на куркума в готвенето е добър начин да се възползвате от ползите на тази подправка, но е важно да се запомни, че в куркумата на прах се съдържат едва 3% абсорбим куркумин. Ето защо, консумацията на хранителни добавки с Екстракт от Куркума, като КУРКУМА на Bulgaricus, са по-добрият избор за приемане на това вещество. Нашата формула ви осигурява 100% чист екстракт от Куркума, в лесни за прием капсули. Препоръчителната доза е 1 капсула до 2 пъти дневно, т.е. до 1200мг куркума. Поръчайте сега и се възползвайте от невероятните свойства на този продукт!

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив